woensdag 12 december 2012

Wat is een CI module?


Een CI Module+, afgekort CI +, komt vanuit het woord Common Interface. Het wordt gebruikt om digitale televisie te ontvangen. De module zit meestal in een tv of satellietontvanger. In onze tijd wordt er voor de CI module de Conditional Access Module gekozen. Deze module, waarin een smartcard zit wordt weer in de CI module in gestoken waardoor u gecodeerde kanalen kunt bekijken.

Digitale rechten
Logo CI + moduleProgramma’s die zijn gedecodeerd, kunnen daarna voor alles worden gebruikt. U kunt ze bijvoorbeeld kopiëren, zonder dat er een limiet is. Om er voor te zorgen dat de rechten van digitale televisie niet worden geschonden is CI + bedacht. Dankzij deze methode is er een limiet naar kijken naar gedecodeerde zenders.  Tegenwoordig wordt de CI module door deze reden weleens bekritiseerd omdat veel mensen vinden dat het niet een ontwikkeling is voor de toekomst maar eerder de consument beperkt.

CI Module
De laatste versie van de populaire CI + module protocol is door de organisatie van de DVB geaccepteerd. Dit betekent dat de module het binnenkort op de markt zal verschijnen. Met de nieuwe editie dienen er 2 streams op dezelfde moment  gedecodeerd te kunnen worden.  Tot nog toe is het niet nodig om op een smartcard of tv te wachten die dit kan, want nadat het goedgekeurd is, zullen de technische details bekend worden. Nadat het is goedgekeurd kunnen de producers van televisies, smartcard werken om het nieuwe protocol te samenstellen. Er wordt verwacht dat dit maar liefst één jaar zal gaan duren voordat sowieso de eerste artikelen zullen verschijnen die de nieuwe protocol zullen ondersteunen. De grote aanwinst van de laatste editie is dat u 2 streams op dezelfde moment kan decoderen. Dit zou met name handig zijn wanneer u een digitale videorecorder heeft. Het voordeel is dan namelijk dat u een bepaalde programma kunt bekijken op televisie, terwijl een ander kanaal zou kunnen worden opgenomen. Zoals we als digitale televisie liefhebbers wel kunnen verwachten zal Ziggo de eerste aanbieder zijn die zo één smartcard zal aanbieden aan de consumenten. Het blijft sowieso gokken, maar wellicht weet u ook dat Ziggo toentertijd één van de eerste was die de ci + smartkaart op de markt bracht. Tegenwoordig is het bijna niet meer weg te denken van de televisie.

Niet ieder model televisie is geschikt om deze laatste versie te ondersteunen bij bijvoorbeeld UPC of Ziggo. Om er achter te komen of uw televisie het accepteert zullen wij een artikel schrijven dat ook zal worden bijgehouden. Het is daarom handig voor u om regelmatig naar deze lijst te kijken.
Ondersteuning
Niet elke televisie is geschikt om het bovenstaande protocol te accepteren bij bijvoorbeeld Ziggo en UPC. Voor een actuele lijst hebben wij hiervoor een aparte pagina opgesteld per aanbieder die continu wordt bijgehouden. Wij verwijzen u dan ook naar deze pagina's. We wachten met ze allen naar de nieuwe versie van de CI module. 

Bekijk hier de laatste producten op het gebied van CI modules.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten